tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kukkalaatikot part 1.

Tuossa viime viikon loppupuolella sai mieheni hienon idean, rakennetaan itse kukkalaatikot, jotta minä pääsen puutarhuroimaan oikein kunnolla, kiitos jäähyväiskukkasten. Eilen sitten otettiin iloirti illalla ja alettiin hommiin. Tehtiin kaksi kukkalaatikkoa, pienempi on 70cm leveä ja 30cm syvä, suurempi on 100cm leveä ja 40cm syvä ja molemmat ovat n. 50cm korkeita maasta.
Ajattelin, että laitan tässä teille kokoamis niksit ja kuvat, jotta tiiätte miten homma eteni. ;)

Meillä oli jäänyt ylijäämäksi kattopaneelia ja päätimme rakentaa sitten niistä laatikot, ensimmäiseksi piti sahata palat oikean kokoisiksi. Ja tietysti laskea minkä verran millekin sivulle menee panelia. Meidän molempiin laatikoihin tuli 3xpanelia päällekkäin, jotta on tarpeeksi syvä multaa varten.

Tarvikkeet joita tarvitsee kukkalaatikon kasaukseen:
1. Lautaa, joko omasta varastosta tai kaupasta
2. Sahausvälineet
3. Niittipyssy ja tietysti niittejä (itse käytimme 25mm pitkiä niittejä)
4. Mahdollisesti hiekkapaperia sivujen tasoittamiseen
5. Puuöljyä, sävytettyä tai sävyttämätöntä
6. Pensseli
7. Pressua/muovia laatikon pohjalle
8. Sitten ei kun kasailemaan....

a)
Aloitimme siis ihan alusta ja suurinpiirtein ihan omin neuvoin. Olin katsonut netistä, että minkä näköisiä kukkalaatikoita on ja ensimmäkseen tutkailin niiden korkeutta ja leveyksiä. 





b)
Kasaus aloitettiin niittaamalla päädyt sivuihin kiinni.



 c)
Kun toinen pääty oli saatu kiinnitettyä toiseen sivuun aloitettiin rakentamaan toista sivua päätyyn kiinni. Laatikon muoto alkaa näkyä ;)






 d)
Sitten on viimeisen päädyn vuoro. Kasaaminen sujui näillä palikoilla hyvin, kun panelit on kuitenkin sellaista, että ne saadaan kiinnitettyä toisiinsa päälleikkäin ilman mitään, joten kasaaminen on todella helppoa.


 e)
Jotta öljyäminen sujuu hienosti ja yhtään tikkua ei tule, täytyy laatikko hiota päälipuolelta huolella, myös muualta kannattaa tarkastaa minkälaiset laudat ovat, jottei niitä tikkuja tosiaan tule sitten.


 f)
Seuraavaksi on sitten vuorossa laatikon jalat. Ne ovat siis n. 50cm korkeat panelinpätkät, eli samaa tavaraa koko laatikko. Jalat kiinnitetään yhtälaisti niittipyssyllä kiinni, kuin muutkin osat.






 g)
Kun huomataan, että laatikko on tukeva ja tosiaan pysyy omilla jaloilla pystyssä on aika aloittaa pohjan rakentaminen ja siinä käytimme myös samaa tavaraa. Teimme 30cm pitkiä pohjapaloja lyhyempään laatikkoon 5 kpl. Lautojen välit ovat n. 2,5cm, jotta pressuun, joka tulee sisäpuolelle, saadaan tehtyä reikiä, että pääsee ilmakiertämään ja vesi valumaankin, etteivät kukkaset homehdu.
   
                                     

 h)
Seuraavana vuorossa on laatikon öljyäminen. Moni varmaan miettii, että miksi öljyä, että miksi ei maalia tai vaikkapa lakkaa. No asia on niin, että öljy tekee laatikosta tukevamman ja kestävämmän. Lakka ja maali halkeileisivat molemmat ja haurastuttaisivat laatikkoa, joten siitä ei olisi iloa kovin moneksi vuodeksi. Siksi öljy on parempi vaihtoehto. Ja tosiaan sävytettä tai sävyttämätöntä, ihan miten itse tykkää. Ostin meille tummaksi sävytettä öljyä, koska se sopii meidän tyylimme ja on mielestäni paljon kauniimpi. Käyttämämme öljy on nimeltään Woodex Puuöljyä ja otimme 3l, jotta sitä saa seuraavina vuosina sitten lisätä sitten.

Woodexdin ohjeissa on, että lakataan 1-2 kertaan ja kuivumisaika on 16h, joten ensimmäinen lakkaus tapahtui eilen illalla, kun laatikko oli muutoin valmis.










utelias lähit vikkelään karkuun, kun haluttiin kuva ottaa

työnraskaanraataja :P
 i)
Tänään sitten lakkasin molemmat vielä kertaalleen, tosin illalla pitää lakata alapuolelta, koska yksin tuollaisia laatikoita on vaikea käännellä.



Huomenna olisi sitten part 2. Tiedossa laatikoiden vuoraus ja mullittaminen. 

Me ollaan miehen kanssa erittäin tyytyväisiä tähän astiseen tulokseen. Nyt sitten odotellaan, että päästään nauttimaan valmiista tuloksesta. :)

Mukavaa päivää kaikille, vaikka se vähän sateiselta vaikuttaakin!

- Suvi -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti