torstai 8. joulukuuta 2016

Marenkijäädykekakku -gluteeniton ja karrageeniton

Vietettiin itsenäisyyspäivänä isännän nimipäiviä (jotka olivat siis jo edellisellä viikolla).
Päätinpä sitten taas kokeilla jotain aivan uutta ja ilokseni tämä maistui kaikille!

Kinuskikissa on tehnyt oman unelmien jäädykekakun ja minä tein siitä jälleen omanlaiseni, gluteenittoman ja karrageenittoman, eipä tule vatsanväänteitä! ;)

Tässä teille ohje:

Marenkipohjat voit joko tehdä itse tai sitten voit ostaa kaupasta valmiita ja veistellä niistä oikean kokoiset. Minä tein ne itse ja tässä teille tarvittavat ainemäärät ja ohje valmistukseen:

Marenkipohjat:
4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl etikkaa

Erottele valkuaiset - varothan keltuaisia!! Säästä keltuaiset täytteeseen!

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (n. 5 min).
Vaahto on valmista, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ilman, että vaahto putoaa.

Lisää joukkoon sokeri pienissä erissä rauhallisesti vatkaten. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys.
Lisää vaniljasokeri ja etikka. (Etikka ei maistu taikinassa, se antaa marengille kovan pinnan ja pehmeän sisuksen.)

Piirrä pohjia varten leivinpaperiin vuoan (halkaisija 24 cm) sisäreunaa apuna käyttäen ympyrä. Tee samoin toiselle leivinpaperille. Käännä leivinpaperit ympäri ja sivele leivinpaperille ohuelti ruokaöljyä. Levitä marenkivaahtoa ympyröiden sisään niin, että jätät leviämisvaraa noin 1 cm.

Paistoin pohjat kiertoilmauunissa ja ohjeeni mukaan se oli 90 astetta ja 130-150min, mutta ohuet pohjat paistuvat nopeammin. Marenkitaikinan paistaminen ilman kiertoilmauunia on 125 astetta ja aika 1 h 45 - 2h. Kannattaa kuitenkin oman uunin ohjekirjasta katsoa marengin valmistuksen paistoaika ja lämpö. :)

Marenki on valmiina täysin kuivaa. Irrota leivinpaperista kun ovat jäähtyneet.

Kanelikinuski:
2 dl kuohukermaa (maitokolmio)
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia

Kanelikinuksin voit tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

Laita kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi, keitä vain pari minuuttia ja annan jäähtyä!

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa leivinpaperia myös sisäpuolen reunoille ja mielellään reilusti yli reunojen, koska vuoka täyttyy piripintaan. (Halutessasi voit käyttää myös reunakalvoa, jos sellaista omistat!)

Täyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa (maitokolmio)
4 keltuaista
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
¼ dl vettä
150 g piparkakkuja (gluteenittomat, löydät ohjeen tästä)
200 g jäisiä puolukoita
kanelikinuskia

(Piparkakut kannattaa tehdä edeltävänä päivänä odottamaan tai sitten samana aamuna jo, kun teet kakun.)

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Vaahdota kuohukerma ja vatkaa myös sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja lisää vaniljasokeri.
Kuumenna vesikiehuvaksi (esim. vedenkeittimellä). Sekoita liivatteet veden joukkoon ja sekoita nauhana täytteeseen.

Laita vuoan pohjalla ensimmäinen marenki pohja, murenna pohjan päälle piparkakkuja ja ripottele puolukoita haluamasi määrä (kakun päälle kannattaa jättää puolukoita ja pipareita myös).
Valuta kanelikinuskia luskian avulla päälle.
Levitä vuokaan puolet täytevaahdosta.
Toista sama kuin äsken!!
Marenki, piparkakut, puolukat, kanelikinuski (säästä hieman kakun päälle!) ja lopuksi täytevaahto. Painele päälle muutama piparkakku, valuta loput kanelikinuskit lusikalla ja laita sen jälkeen kakku pakastimeen. Annoin itse kakun olla reilun 12h pakastimessa, mutta 6-8 tuntiakin riittää jo.

Ota kakku sulamaan tuntia ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle puolukoita.

Kakku on ihana raikasta jäisenä! :)


Herkullisia kahvihetkiä! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti